Floxxium.nl
Image default
Bedrijven

Dit wist je nog niet over de rode beukenhaag

Rode beukenhagen zijn zeer populair in Nederland. Niet alleen zien ze er met hun paars-rode blad prachtig uit, ze behouden ook hun bladeren in de winterperiode, waardoor ze ook geschikt zijn als erfafscheiding. Je behoudt dus jouw privacy met deze heg en ze zijn bovendien zeer eenvoudig te onderhouden. Deze vier feitjes wist je vast nog niet over de beukenhaag!

De rode beukenhaag is van oorsprong Duits

Helemaal 100% zeker weten doen we het natuurlijk nooit, maar het verhaal gaat dat de rode beukenhaag van oorsprong uit Duitsland komt. Vermoedelijk is de eerste rode beuk in 1680 in het bos van Hanleiter in Sondershausen aangetroffen. Dit zou de zogenaamde ‘stamvader’ van alle andere gekweekte rode beukensoorten zijn. Tegenwoordig kun je op veel verschillende plekken een rode beukenhaag kopen. Wil je er eentje van goede kwaliteit? Dan kun je een rode beukenhaag kopen bij Beukplanten.nl. Hier vind je een gevarieerd aanbod van beukenhagen en andere tuinplanten.

Rode beukenhagen kunnen ook verbranden in de zon

Net zoals mensen kunnen beukenhagen ook verbranden. Het is daarom belangrijk dat beukenhagen niet te vroeg gesnoeid worden en nooit in de volle zon gekortwiekt worden. Wanneer je de bladeren en takken gaat snoeien loopt de struik in feite een soort wondje op, wat weer dicht moet groeien. Ga je de rode beukenhaag in de volle zon snoeien, dan kan dit ervoor zorgen dat de bladeren verbranden, waardoor ze minder goed kunnen herstellen. Om deze reden wordt altijd aanbevolen om een rode beukenhaag niet in de volle zon te snoeien, maar juist wanneer het bewolkt is.

Een rode beukenhaag was vroeger een statussymbool

Vroeger werd er in de regel minder uitgegeven aan de inrichting van tuinen. Pas toen het economisch wat beter ging in de 19e eeuw, begonnen mensen te investeren in hun tuinen en de bijbehorende beplanting. Een rode beukenhaag was vroeger iets wat je niet veel in tuinen aantrof, daarom waren de rode beukenhaag en de rode beuk een teken van luxe. Veruit de meeste beplanting was immers groen, daarom waren afwijkende plant- en hegsoorten met afwijkende kleuren een statussymbool in de voortuinen van mensen. Had je niet veel geld voor de inrichting van je tuin, dan werd bijvoorbeeld voor twee rode beukenhagen aan het begin of op een hoek van het erf.