Floxxium.nl
Image default
Bedrijven

Hier moet je op letten bij energie vergelijken

Voor de eerste keer een energieleverancier kiezen of ben je op zoek naar een nieuwe leverancier van energie? Je zult dan waarschijnlijk met veel vragen zitten. Bijvoorbeeld hoe je precies moet overstappen, of je de keuze maakt voor groene stroom, enkel- of dubbeltarief willen. De belangrijkste punten van energie vergelijken uitgelicht.

Hoe je het beste overstapt naar een andere energieleverancier

Het veranderen van een energieleverancier kun je op drie verschillende manieren doen. Je kunt zelf de overstap regelen, je kunt veranderen via een energievergelijker of via een collectief of energieveiling. Ga je verhuizen dan kun je gewoon de leverancier van je energie meenemen. Wel is het zo dat je de verhuizing verplicht moet doorgeven. Na het doorgeven wordt er een eindafrekening gemaakt. Bij verhuizen van energieleverancier kun je gebruik maken van een welkomstkorting. Deze korting geldt alleen niet als je je energiecontract te vroeg opzegt. Zeg je je energiecontract te vroeg op dan is het mogelijk dat je een boete krijgt. Doe een goede controle bij de eindafrekening van je vorige energieleverancier om te kijken of alles goed en eerlijk is afgehandeld. 

Interesse om duurzame energie te gebruiken?

Steeds meer mensen in Nederland vinden duurzame energie belangrijk en leven mee met de klimaatproblemen. Bij energie vergelijken kun je dan ook kiezen uit het groenste product welke voor je het beste en goedkoopste uitpakt. Kijk op de website van de Consumentenbond hoe duurzaam leveranciers van energie zijn. 

De keuze maken voor enkel- of dubbeltarief?

Kies je voor een enkeltarief, dan betaal je elke maand hetzelfde bedrag. Kies je voor een dubbeltarief, dan betaal je een hoger bedrag in de piekuren en een lager tarief in de daluren. Heb je het over daluren dan gaat het om in de nacht en in de weekenden. Wil je gebruik maken van een dubbeltarief dan is daar een slimme meter voor nodig. Piektarief bij het dubbele tarief ligt een stuk hoger dan bij een enkele tarief. Wat verstandig is om te doen is afhankelijk van de prijzen bij de leverancier. Ook moet je bedenken hoeveel stroom je verbruikt tijdens de daluren en piekuren.

Zelf je eigen energie opwekken?

Het is ook mogelijk om zelf energie op te wekken. Veel mensen kiezen tegenwoordig om zonnepanelen te plaatsen op hun daken en zelf eigen stroom op te wekken. Is je dak niet geschikt voor zonnepanelen dan kun je ook stroom inkopen van andere zonnepanelen, investering maken in zonnepanelen zonder ze te kopen en zonnepanelen aanschaffen en ergens anders installeren. Om je huis op een duurzame wijze te verwarmen kun je gebruik maken van een warmtepomp. Verwarm je je woning all electric dan kun je je aansluiting van het gas opzeggen. Het is mogelijk om een hybride warmtepomp te combineren met een zuinige HR cv ketel en zodoende minder aardgas te gebruiken. Besluit je een warmtepomp aan te schaffen voor je woning dan kun je vanuit de overheid een subsidie ontvangen.  

Tip: Overstappen van energieleverancier doe je via Kiesmakkelijk.nl.