Een auto leasen gebeurt steeds vaker. Dit kan privé of zakelijk. Bij zakelijk leasen kan er gekozen worden tussen operational lease en financial lease. Bij operational lease betaal je aan de leasefirma een vast bedrag per maand. Je bent geen eigenaar van de auto en moet ook na afloop van het leasetermijn de auto weer inleveren. Het fijne hiervan is dat je je ook nergens druk om hoeft te maken, omdat jij de eigenaar niet bent. In het vaste maandbedrag dat je de leasefirma betaalt zitten allerlei kosten, die bij het autorijden horen, inbegrepen. Alleen de brandstofkosten komen nog bovenop dit bedrag.
Een huurkoopcontract voor de zaak Een andere vorm van zakelijk leasen is financial lease. Dit werkt als een soort lening. Je koopt zelf de auto, jij bent dus ook de economische eigenaar. De auto betaal je vervolgens in termijnen terug aan de leasefirma. Als alle termijnen zijn afbetaald en het leasecontract is afgelopen, ben je ook de juridische eigenaar van de leaseauto. Jij bent dan de volledige eigenaar en hebt dan ook al het zeggenschap over de auto. Bij financial lease ben je wel zelf verantwoordelijk voor de verzekering en voor het onderhoud, omdat je al begint als economische eigenaar.
Ga je privé voor operational of financial? Als je niet via de zaak least, maar particulier, kan je helemaal zelf kiezen wat voor auto je wilt. Wil je een Elektrische Auto Leasen, een hybrid of ga je toch voor een auto volledig op benzine of diesel. Als particulier kan je ook kiezen voor operational lease of financial lease. Als particulieren aan operational lease doen, wordt dat private lease genoemd. Je huurt dus privé de auto van de leasemaatschappij en betaalt elke maand een vast bedrag. Sommige autobedrijven bieden particulieren ook financial lease aan. Hierbij sluit je privé een huurkoopcontract af. De consumentenbond raadt dit af, omdat een persoonlijke lening goedkoper is dan een huurkoopcontract van de leasefirma.
Auto leasen voor een kortere periode Een andere optie die je als particulier nog hebt is shortlease. Dit is een huurcontract, net als bij private lease. Shortlease is alleen voor een kortere periode, vaak tussen de 30 dagen en 2 jaar. Je betaalt een vast tarief met de autokosten daarin meegenomen. Alleen de brandstofkosten en boetes, als je die krijgt, moet je zelf betalen. Short lease kan dus handig zijn als je voor kortere tijd een auto wilt huren. Bijvoorbeeld omdat je op een lange vakantie gaat, tijdelijk een grotere auto nodig hebt, of als je nog in de proeftijd zit bij een nieuwe baan. Shortlease is overigens wel duurder dan private lease.
Een tweedehands of gebruikte auto Tot slot kan je als particulier ook nog occasion leasen. Dat is het leasen van gebruikte of tweedehands auto’s. Dit is een goede optie als je het niet zo belangrijk vindt of je in het nieuwste model rijdt. Occasion lease is niet altijd goedkoper dan een private lease (met een nieuw model). Let hier dus goed op. In sommige gevallen kan je dan beter zelf de auto occasion kopen, omdat dit dan relatief goedkoper is. Verder is een ander nadeel van occasion lease nog, dat er minder keuze is, wat onhandig kan zijn als je speciale wensen hebt. Ook is er geen keuze in extra opties, als een navigatiesysteem bijvoorbeeld. |