Floxxium.nl
Image default
Vervoer en transport

Waarom een aanhangernet gebruiken bij losse lading?

Aan het rijden met een aanhanger zitten bepaalde regels. Zo moet je een BE rijbewijs hebben om aanhangers te rijden boven een bepaald gewicht, en moet de verlichting goed op orde zijn. Er zijn vele onderdelen die belangrijk zijn voor een aanhanger, denk aan een neuswiel, steunpoot, oplooprem en disselbak. Verder in dit artikel gaan we in op het onderdeel aanhangernet. Waarom is dit net zo belangrijk? Welke soorten kan je krijgen? Hoe bevestig je eigenlijk een aanhangernet? Dit zijn vragen die verder worden beantwoord.  

Verplicht!

Sinds 2007 is het hebben van een aanhangernet op een aanhangwagen verplicht. Deze wet is opgesteld om gevaarlijke momenten op de weg te voorkomen. Het is verplicht om losse lading, tuinafval, stenen of bladeren goed vast te zetten. Grote spullen zoals kasten en andere meubels zoals stoelen hoeven niet met een net te worden afgedekt. Deze items kunnen zeer waarschijnlijk niet van de aanhanger afvallen. Wel is het handig om dan bepaalde spanbanden te gebruiken.

Twee soorten aanhangernetten

Er zijn twee soorten aanhangernetten om te gebruiken op jouw aanhanger. Welke je moet gebruiken ligt er aan wat voor een lading je vervoert. Over het algemeen is een grofmazig net goed om te gebruiken. Ga je verhuizen of heb je grote items die naar de stort moeten is dit net precies wat je zoekt. Voor tuinafval, zoals zand of veel bladeren is het bezig om een fijnmazig aanhangernet te kiezen. Dit net heeft in tegenstelling tot een grofmazig net kleine gaten tussen de draden waardoor er geen bladeren en zand kan ontsnappen.

Het bevestigen van een aanhangernet

Een aanhangernet op de aanhanger plaatsen is een taak die over het algemeen niet moeilijk is. De meeste netten hebben namelijk een elastisch koord dat makkelijk vast kan worden gehaakt achter de haakjes aan de zijkant van de aanhangwagen. Je kan dit koord makkelijk haken, omdat het eigenlijk een soort van lussen zijn. Het aanhangernet moet strak over de losliggende lading liggen en controleer dus goed of het net niet los kan gaan tijdens het rijden. Zo voorkom je onveilige situaties en voorkom je onnodige boetes.

Waar kan ik een aanhangernet kopen?

Een aanhangernet kan je bij verschillende winkels krijgen. De meeste plekken die aanhangers verkopen, verkopen ook aanhanger accessoires. Verder zijn er ook online veel aanhangeronderdelen, zoals aanhangernetten te krijgen. Kijk bijvoorbeeld op de website van aanhangeronderdelenshop.nl.

Overige tips!

Om goed te kunnen rijden met een aanhanger is het ook belangrijk om de inhoud van de aanhanger onder het net goed te verdelen. Als de aanhanger niet goed in balans is, kan het voorkomen dat bij een scherpe bocht de aanhanger kan kantelen. Verder is het ook belangrijk om van te voren de verlichting en de banden te controleren.