Floxxium.nl
Image default
Vervoer en transport

Hoe word je een taxichauffeur?

Droom je ervan om achter het stuur van een taxi te zitten en mensen veilig naar hun bestemming te brengen? Als je gepassioneerd bent over autorijden en klantenservice, kan een carrière als taxichauffeur een goed idee zijn. Lees verder om erachter te komen hoe je een taxichauffeur kan worden. We delen een aantal handige tips en stappen om je op weg te helpen.

Haal je rijbewijs 

Om een taxichauffeur te worden, moet je natuurlijk eerst over een geldig rijbewijs beschikken. Zorg ervoor dat je het juiste rijbewijs hebt voor het besturen van een taxi, meestal een regulier rijbewijs (B) in Nederland. Als je nog geen rijbewijs hebt, begin dan met een opleiding en leg het rijexamen af om je rijbewijs te halen.

Verkrijg een chauffeurskaart 

Naast je rijbewijs heb je ook een chauffeurskaart nodig om als taxichauffeur te werken. Om deze kaart te verkrijgen, moet je slagen voor het examen ‘Chauffeursdiploma Taxi’. Dit examen bestaat uit zowel een theoretisch als een praktisch deel. Het theoretische deel test je kennis van verkeersregels, klantenservice en taxiregelgeving. In het praktische deel moet je je rijvaardigheid en omgang met klanten tonen. Bereid je goed voor op het examen door te studeren en eventueel een cursus te volgen om je slaagkansen te vergroten.

Vraag een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan 

Als taxichauffeur werk je met mensen en is het belangrijk dat je betrouwbaar bent. Om dit aan te tonen, moet je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen. Dit document bewijst dat je geen strafrechtelijke veroordelingen hebt die je geschiktheid om als taxichauffeur te werken in gevaar brengen. Je kunt een VOG aanvragen bij je gemeente. Houd er rekening mee dat de aanvraagprocedure enkele weken kan duren, dus vraag dit op tijd aan.

Word bekend met de lokale taxiregelgeving 

Elke stad of regio heeft zijn eigen regels en voorschriften met betrekking tot taxivervoer. Zorg ervoor dat je bekend bent met de specifieke regels in jouw werkgebied. Denk hierbij aan tarieven, vergunningen en standplaatsen. Raadpleeg de website van je gemeente of lokale taxivereniging voor gedetailleerde informatie.

Vind een taxi bedrijf of start je eigen onderneming

Als je ervoor kiest om bij een bestaand taxibedrijf te werken, is het belangrijk om te onderzoeken welke bedrijven er in jouw omgeving actief zijn. Ga na of ze op zoek zijn naar nieuwe chauffeurs en wat hun vereisten en voorwaarden zijn. Neem contact op met de bedrijven, stuur je CV en laat weten dat je geïnteresseerd bent in een baan als taxichauffeur. Als alternatief kun je overwegen om je eigen taxibedrijf te starten. Dit geeft je de vrijheid en flexibiliteit om je eigen schema te bepalen en je bedrijf op jouw eigen manier te runnen. Succes!