Floxxium.nl
Image default
Aanbiedingen

3 Redenen waarom investeren in ETF’s (Exchange Traded Fund)

Waarom investeren in ETF’s? De laatste tijd investeren beginnende beleggers massaal in ETF’s. Wat is hiervoor de reden? Kunnen we met individuele aandelen niet veel hoger rendement halen? Het antwoord vinden we terug in de balans tussen risico/rendement en kennis. Zo heeft het investeren in ETF’s enkele sterke voordelen voor de beginnende belegger. In dit artikel bespreken we dé redenen waarom te investeren in ETF’s. 

Wil je alles weten over succesvol beleggen in ETF’s? Bekijk hier alle gratis onderzoeken en uitleg over ETF beleggen

Reden waarom investeren in ETF’s: het biedt veel risicospreiding

Het grote voordeel aan investeren in ETF’s is dat zij veel risicospreiding geven. In plaats van meer risico te nemen met individuele aandelen, kan je gewoon de hele hooistapel kopen. Er zijn ETF’s die letterlijk duizenden aandelen bevatten over de gehele wereld. Dit soort fondsen bieden immense spreiding aan. Hierdoor verkleint de kans op geld verlies aanzienlijk. 

Op de lange termijn kan je hierdoor met meer zekerheid winst maken. De winst wordt veroorzaakt omdat er binnen de fondsen veel aandelen zitten die sterk in waarde toenemen. Door de hele hooistapel te kopen, zal het gemiddelde rendement op termijn groeien. Dit is waar zolang de economie blijft groeien zoals sinds de industriële revolutie. 

Reden waarom investeren in ETF’s: het is een meer passieve belegging

Een tweede reden waarom te investeren in ETF’s is omwille de tijdsbelasting. Dankzij de risicospreiding heb je per definitie minder kennis nodig. En hierdoor ook minder tijd. Je hoeft geen individuele bedrijven te analyseren op wekelijks of maandelijks niveau. In plaats daarvan kan je iedere maand ETF’s kopen en achterover leunen. Gewoon veel geduld hebben en rendement op rendement accumuleren. 

Reden waarom investeren in ETF’s: het lukt zelfs professionele aandelen beleggers niet om de markt te verslaan

Het nadeel aan waarom niet te investeren in ETF’s is dat er ook veel slechte aandelen tussen zitten. Professionele beleggers proberen daarom alleen de beste aandelen te kopen. Maar dit vergt heel veel onderzoek en kennis. En dan nog lukt het ze vaak niet. 

Zo geeft hoogleraar Mathijs van Dijk aan dat: ‘Ik zou beginnende beleggers aanraden om (eventueel maandelijks) wereldwijd gespreide ETF’s te kopen en achterover te leunen. Want zelfs de professionele beleggers, die fulltime beleggen, slagen er niet in om structureel een beter rendement te halen dan ‘de markt’.

Kortom: houd het simpel en investeer in ETF’s.

Lees hier verder over de beleggingstips van de hoogleraar