Floxxium.nl
Image default
Onderwijs

Muziek als thema van je cultuurdag op school

Cultuurdag op middelbare school, alles in het teken van muziek?

Wil je je leerlingen laten kennismaken met een ander genre muziek of wil je ze de gelegenheid geven om zelf muziek te maken? Je Cultuurdag op middelbare school is dan dé aangewezen dag om dit aan te bieden. Verschillende disciplines uit de muziekwereld komen aan bod. Elke muziek activiteit is uniek en biedt de kinderen de gelegenheid zichzelf te ontdekken en te ontplooien. Hoe je dit als schoolhoofd aanpakt, lees je in deze blog. Laat je inspireren en maak van je cultuurdag een muzikaal festijn!

De cultuurdag op school, wat mogen kinderen verwachten?

Door een externe partner aan te trekken voor je cultuurdag, verruim je het aanbod enorm. Er worden verschillende workshops rond muziek georganiseerd. Wat denk je van een workshop slagwerk, cajon spelen, musical zingen of zelf een song schrijven? Vul de muzikale kant aan met bijvoorbeeld sound design. Wil je er een heel spektakel van maken, bijvoorbeeld voor de volledige school? Dan combineer je muziek met dans of met nog andere domeinen. Het wordt alvast een spetterende dag vol fun! Daarbij leren kinderen niet alleen hun eigen talenten kennen, maar ook die van hun klasgenoten en vriendjes. Het zijn echte leermomenten die ze beleven, ook al draait deze dag vaak rond fun en spektakel. Wat ze hieruit leren, fysieke en sociale vaardigheden, nemen ze alvast mee voor buiten de school.

Hoe zet jij een cultuurdag op school op?

Een externe organisator van workshops kan je helpen bij de opzet van je cultuurdag op school. Als schoolhoofd overleg je met je docenten en je verzamelt hun ideeën. Met deze ideeën stap je naar de organisatoren. Zij maken je cultuurdag op maat van je leerlingen en houden rekening met je wensen. Wanneer er speciaal materiaal nodig is voor de workshops dat jij als school niet onmiddellijk in huis hebt, dan wordt dit ook ter beschikking gesteld. In het kort komt het erop neer dat jij ideeën aanbrengt. De uitvoering wordt voor jou gedaan. Na de cultuurdag kun je samen met je docenten terugkijken op de dag, evalueren of het gestelde doel is bereikt en inventariseren wat je leerlingen allemaal hebben geleerd. Ben jij nu al benieuwd?

https://grotebroer.com