Floxxium.nl
Image default
Onderwijs

Dit moet je weten over de zakelijk gebruiken in Italië

Het leren spreken van een taal is één ding, maar het leren begrijpen van een zakelijke cultuur is een volgend level. Als je zaken gaat doen met Italianen is het handig om je van tevoren te verdiepen in de zakelijke gebruiken van het Zuid-Europese land. Daarom geven we je in dit artikelen een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden. 

 

Temperament 

 

Eén van de dingen waar je aan zal moeten wennen als je de Nederlandse zakelijke cultuur gewend bent, is het temperament wat de Italianen kunnen tonen. Wanneer ze het bijvoorbeeld niet eens zijn met één van de besproken punten, kunnen ze nogal fel uit de hoek komen. In Nederland zijn we doorgaans direct, maar wel rustig in de communicatie. In Italië is dit eigenlijk precies andersom. Een mooi betoog kan zwaarder wegen dan de boodschap zelf. 

 

Fases 

 

Italianen hebben over het algemeen minder haast dan Nederlanders. Waar Nederlanders tijdens een eerste gesprek al afspraken willen maken, is het in Italië vrij gebruikelijk om de eerste afspraak als een kennismaking te beschouwen. Pas in de tweede fase kom je vaak écht ter zake. 

 

Taal 

 

Italianen praten het liefst face-to-face en bellen minder dan Nederlanders. Om écht een goede indruk te maken helpt het om de Italiaanse taal te spreken. Vooraf een cursus Italiaans of zakelijk Italiaans volgen is dus geen slecht plan. Wanneer je schriftelijk probeert zaken te regelen, zal je succesrate lager zijn dan in Nederland. Verbale communicatie geniet namelijk de voorkeur. 

 

Afspraken plannen 

 

Spreek liever niet af tijdens het eerste of het laatste uur van de werkdag. Ook onmiddellijk na de lunch doet het niet goed. De lunch leent zich dan wel weer uitstekend uit voor het eerste gesprek. Een zakenlunch is vaak uitgebreider dan de typische Nederlandse lunch. 

 

Kleding 

 

Italianen hechten veel waarde aan een verzorgd uiterlijk. Zorg daarom dat je goed voor de dag komt. Hiermee win je de waardering zeker. Ook een compliment over de kleding van je zakenpartner doet het doorgaans goed. Probeer dit zelf aan te voelen in een gesprek. 

 

 

https://www.babel.nl/cursusoverzicht/italiaans/