Floxxium.nl
Image default
Geschenken

Horloges en sieraden

Kwarts verwijst naar een familie van kristallijne edelstenen van verschillende kleuren en afmetingen. Tot de bekende soorten kwarts behoren rozenkwarts (met een delicate roze kleur) en rookkwarts (in verschillende tinten doorschijnend bruin). Ook een aantal andere edelstenen, zoals amethist en citrien, behoren tot de kwartsfamilie. Rutielkwarts is een populair type kwarts dat naaldachtige insluitsels bevat.

Robijn
Robijnen staan bekend om hun intens rode kleur en behoren tot de meest gewaardeerde edelstenen. Robijnen worden al millennia lang gekoesterd. In het Sanskriet is het woord voor robijn ratnaraj, wat koning van de edelstenen betekent.

Bezoek voor meer informatie over horloges, sieraden en juwelen de website van Quickjewels.

Saffier
De meest populaire vorm van saffier is de blauwe saffier, die bekend staat om zijn medium tot diepblauwe kleur en sterke verzadiging. Er zijn ook mooie saffieren in verschillende kleuren verkrijgbaar. In de Verenigde Staten is blauwe saffier meestal de populairste en meest betaalbare van de drie belangrijkste edelstenen (smaragd, robijn en saffier).

Turquoise
Turkoois is slechts op enkele plaatsen op aarde te vinden en ’s werelds grootste turkooizen producerende regio is het zuidwesten van de Verenigde Staten. Turquoise wordt gewaardeerd om zijn aantrekkelijke kleur, meestal een intens medium blauw of een groenachtig blauw, en zijn oude erfgoed. Turkoois wordt gebruikt in een grote verscheidenheid aan juwelen. Het wordt misschien wel het meest geassocieerd met zuidwestelijke en indiaanse juwelen, maar het wordt ook gebruikt in vele strakke, moderne stijlen. Sommige turquoise bevat een matrix van donkerbruine markeringen, wat een interessant contrast vormt met de felblauwe kleur van de edelsteen.
Sommige edelstenen (zoals parels, koraal en barnsteen) zijn geclassificeerd als biologisch, wat betekent dat ze worden geproduceerd door levende organismen. Andere zijn anorganisch, wat betekent dat ze over het algemeen samengesteld zijn uit en ontstaan uit mineralen.

Sommige edelstenen, bijvoorbeeld amethist, zijn minder gewaardeerd, omdat de methoden om ze te winnen en te importeren zijn verbeterd. Sommige door de mens gemaakte edelstenen kunnen dienen in plaats van natuurlijke edelstenen, zoals kubusvormige zirkonia, die in plaats van diamant kan worden gebruikt.

Metalen afwerkingen

Een voorbeeld van vergulde juwelen.
Voor platina, goud en zilveren sieraden zijn er vele technieken om afwerkingen te maken. De meest voorkomende zijn hoogglans, satijn/metaal, geborsteld en gehamerd. Hooggepolijste sieraden zijn de meest voorkomende en geven het metaal een zeer reflecterende, glanzende uitstraling. Satijn, of matte afwerking vermindert de glans en reflectie van de sieraden, en dit wordt vaak gebruikt om edelstenen zoals diamanten te accentueren. Geborstelde afwerkingen geven de sieraden een gestructureerde uitstraling en worden gemaakt door een materiaal (vergelijkbaar met schuurpapier) tegen het metaal aan te strijken, waardoor “penseelstreken” ontstaan. De gehamerde afwerking wordt meestal gecreëerd door een ronde stalen hamer te gebruiken en de juwelen te hameren om ze een golvende textuur te geven.

Sommige juwelen worden geplateerd om ze een glanzende, reflecterende look te geven of om een gewenste kleur te bekomen. Sterling zilveren sieraden kunnen worden geplateerd met een dun laagje 0,999 fijn zilver (een proces dat bekend staat als flashing) of kunnen worden geplateerd met rhodium of goud. Onedele metalen sieraden kunnen ook met zilver, goud of rhodium worden geplateerd voor een mooiere afwerking.

Gevolgen voor de samenleving
Juwelen zijn gebruikt om de status aan te geven. In het oude Rome konden alleen bepaalde rangen ringen dragen; later bepaalden de sumptueuze wetten wie welk soort juwelen mocht dragen. Dit was ook gebaseerd op de rang van de toenmalige burgers. Ook culturele dictaten hebben een belangrijke rol gespeeld. Zo werd het dragen van oorbellen door westerse mannen in de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw als verwijfd beschouwd. Meer recentelijk is het tonen van lichaamssieraden, zoals piercings, binnen sommige groepen een teken van acceptatie geworden of gezien als een teken van moed, maar in andere groepen wordt het volledig afgekeurd. Ook de hiphopcultuur heeft de term bling-bling, die verwijst naar het ostentatief tonen van sieraden door mannen of vrouwen, gepopulariseerd.

Omgekeerd heeft de juweliersbranche in het begin van de 20e eeuw een campagne gelanceerd om huwelijksringen voor mannen te populariseren, die aansloeg, evenals verlovingsringen voor mannen, die dat niet deden, waarbij ze zelfs een valse geschiedenis creëerden en beweerden dat de praktijk middeleeuwse wortels had. Tegen het midden van de jaren ’40 van de vorige eeuw was 85% van de huwelijken in de VS voorzien van een dubbele ring, tegenover 15% in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Religie heeft ook een rol gespeeld in de invloed van de samenleving. Zo beschouwt de islam het dragen van goud door mannen als een sociaal taboe en hebben veel religies edicten tegen overmatig vertoon. In het christendom geeft het Nieuwe Testament bevelen tegen het dragen van goud, in de geschriften van de apostelen Paulus en Petrus. In Openbaring 17 wordt “de grote hoer” of het valse religieuze systeem afgebeeld als zijnde “versierd met goud en edelstenen en parels, met een gouden beker in haar hand”. (Openbaring 17:4) Voor moslims wordt het beschouwd als haraam voor een man om goud te dragen. Tot de christelijke kerkgenootschappen die het gebruik van sieraden door zowel mannen als vrouwen verbieden, behoren de Amish-Mennonieten en de Heiligheidskerken.

https://www.quickjewels.nl/