Floxxium.nl
Image default
Kinderen

Problemen die kunnen voorkomen op de basisschool

Leuk! Je kind gaat eindelijk naar school. Veel leren, veel leuke dingen doen en met andere kinderen spelen. Dit klinkt natuurlijk allemaal zeer positief, maar er kunnen ook bepaalde problemen zich voordoen op het schoolplein. Als ouder wil je natuurlijk dat je kind zich prettig voelt en niet ongelukkig steeds terugkomt van school. Om dit te voorkomen is het goed om te weten wat er allemaal kan voorkomen op de basisschool en wat jij als ouder kan doen tegen deze problemen. In deze blog worden eerst de problemen opgesomd en daarna kan je lezen wat je als ouder kunt doen.

Word je kind gepest?

Het komt nog al te vaak voor, pesten. Op vele schoolpleinen in Nederland worden er nog steeds kinderen gepest. Pesten is iets heel naar en waar veel scholen nu een plan voor hebben opgesteld om dit te voorkomen. Pesten wordt door kinderen gedaan om andere kinderen pijn te doen en om zichzelf beter te voelen. Ouder zijn van een gepest kind is iets wat je absoluut niet wilt zijn. Er zit wel een verschil tussen plagen en pesten. Plagen heeft namelijk niet de intentie om iemand echt pijn te doen. Dit is meer om grappig te zijn. 

Wat te doen tegen pesten?  

Een gepest kind is vaak een kind dat niet stevig in de schoenen staat en dus zeer onzeker is. Dit zijn vaak makkelijke prooien voor pestkoppen. Het is daarom goed om als ouder ervoor te zorgen dat je kind genoeg zelfvertrouwen heeft. Dit kan je doen door veel te praten met je kind en ook in te laten zien waar je kind goed in is. Beloon je kind hiervoor ook is sporadisch. Verder kan de kinderkleding ook voor iets van zekerheid zorgen. Als je zoontje of dochtertje in kleding loopt waar hij of zij zich prettig in voelt, dan kan dit ook voor een mate van zelfverzekerdheid zorgen. Dit geldt ook voor kinderschoenen. Zo kunnen mooie meisjes of jongens schoenen ervoor zorgen dat je kind figuurlijk en letterlijk sterk in de schoenen staat.

Heeft je kind een leerprobleem?  

Het kan voorkomen dat je kind een leerprobleem ontwikkeld. Dit kan zijn dyslexie, dyscalculie of dat je kind het niveau nog niet aan kan. Deze problemen kunnen zich voordoen door weinig concentratie, problemen thuis of door persoonlijke problemen. Om achter deze problemen te komen is het goed om naar elk tien minuten gesprek te gaan waar je naar toe kan gaan.

Wat te doen tegen leerproblemen?

Een tienminuten gesprek is erg belangrijk om goed te weten wat de situatie van je kind is. Ga hier ook als ouder samen naar toe. IN een tien minuten gesprek legt de leerkracht uit wat er goed en fout gaat en geeft de leerkracht tips om met bepaalde problemen om te gaan of om de problemen te verhelpen. Heb je het idee dat er iets speelt en is er nog geen tienminuten gesprek in de toekomst, wacht dan niet af maar stap gewoon na de schooldag even naar de docent toe. In veel gevallen willen zij je vast even helpen en wat vragen beantwoorden. Ook kan dit er voor zorgen dat je docent van bepaalde dingen weet en ook daar meer op kan focussen als jou kind weer terug de les in komt. Als de docent en jij als ouder niet goed meer weten wat je met bepaalde problemen moet, is het altijd goed om hulp te vragen aan professionals. Zo kan je kind bepaalde bijles krijgen voor leerproblemen of kan je kind vrijuit praten om problemen op te lossen.