Floxxium.nl
Image default
Woning en Tuin

Waarom moet je nieuwe of verbouwde woning geaard zijn?

Het algemeen reglement op de elektrische installaties (AREI) heeft ook eisen gesteld voor elektrische installatie. Een nieuwe elektrische installatie moet eerst gekeurd worden voordat deze in gebruik mag worden genomen. Voor elektrische installaties is aarding de belangrijkste factor. 

Sinds 1996 is het verplicht om bij een verbouwing of bij het bouwen van een nieuwbouwwoning de stopcontacten en wandcontactdozen te voorzien van randaarde. 

Het verschil tussen een geaard stopcontact en een niet geaard stopcontact zijn het aantal draden. Een normaal stopcontact heeft een bruine draad en een blauwe draad. De bruine draad haalt de stroom binnen en de blauwe draad voert de stroom af. Een geaard stopcontact heeft drie draden, de bruine draad, de blauwe draad en de aardedraad. De aardedraad zorgt ervoor dat overtollige elektriciteit afgevoerd wordt via de aardedraad naar de aarde. Elektrische apparaten die onder hoge spanning komen te staan bijvoorbeeld door kortsluiting of blikseminslag, raken hierdoor niet beschadigd. Bij stopcontacten die niet geaard zijn is de kans op kortsluiting groter.

In de badkamer is aarding nog belangrijker. Sterker nog, aarding in de badkamer is verplicht. De badkamer is een vochtige ruimte waar veel water wordt gebruikt, water is een hele goede elektrische geleider. Als er in de badkamer een groep zonder aardlekschakelaar aangesloten is mogen er geen licht schakelaars of stopcontacten in de badkamer gebruikt worden. Er zijn uitzondering, zo mag een speciaal scheer stopcontact met een laag voltage wel in de badkamer geplaatst worden zonder dat deze op een aardlekschakelaar aangesloten is.

Een goede aardingsinstallatie voorkomt dat elektrische apparaten onder spanning komen te staan. De overtollige elektriciteit wordt via de aardedraad afgevoerd naar de aarde. De weerstand van aarding mag maximaal 30 Ω bedragen. Wanneer de aardingsweerstand tussen de 30 en 100 Ω bedraagt moeten bijkomende verliesstroomschakelaars op elke stroombaan geplaatst worden. De aarding wordt gerealiseerd door een aardelektrode in de grond te slaan, dit wordt ook wel aardpen slaan genoemd.

https://www.aardnet.nl/aardpen_slaan