Floxxium.nl
Image default
Woning en Tuin

Plantenwand: Voordelen en toepassingen

Ook wel bekend als verticale tuin, de plantenwand is een landschappelijke ingreep op buiten- en/of binnenmuren van gebouwen, die door middel van gespecialiseerde technieken met vegetatie worden bedekt.

Het gebruik van vegetatie is een van de opties voor gebouwen om minder agressief te worden voor het milieu, want het is een natuurlijk element, de plantenwand genereert voordelen voor de site door het verzachten van de zonnestraling, dankzij de schaduw van de takken en bladeren, door middel van fotosynthese ze helpen om de lucht te filteren en te ontsmetten, en de nabijheid van een groene muur zorgt voor een aangenaam gevoel, het brengen van het contact met de natuur.

10 voordelen van verticale tuinen:

  1. Thermische isolatie – beschermt tegen hoge temperaturen in de zomer en helpt de binnentemperatuur in de winter op peil te houden.
  2. Vermindering van de energiekosten – verbetert de energie-efficiëntie van het gebouw door de verlaging van de temperatuur in de interne omgeving, waardoor de behoefte aan koeling afneemt.
  3. Vermindering van extern geluid – de vegetatie absorbeert en isoleert het geluid.
  4. Beschermt de gevel – het bedekken van een buitenoppervlak met vegetatie vormt een schild tegen schade door regen, wind en UV-straling, waardoor de levensduur wordt verlengd.
  5. Onderhoudsarm, irrigatie kan worden geautomatiseerd.
  6. Vermindert de vervuiling en verbetert de luchtkwaliteit – de vegetatie absorbeert giftige stoffen en geeft zuurstof af aan de atmosfeer.
  7. Helpt het effect van de hitte-eilanden in grote steden te bestrijden.
  8. Verhoogde retentie van regenwater – Vegetatie helpt bij het afvoeren van regenwater, waardoor de behoefte aan waterafvoer en riolering wordt verminderd en ook de vervuiling van deze wateren wordt gefilterd.
  9. Verfraait en verbetert stedelijke centra en gebouwen.
  10. Bijdragen aan de toename van de biodiversiteit, door het aantrekken van vogels, vlinders en andere.

Ze kunnen op verschillende manieren worden toegepast, ofwel met keramische blokken, in elementen in de gevels, in het beton zelf, in metalen elementen.

Vergeet niet om altijd een deskundige te raadplegen om de lichtomstandigheden, de ventilatie, de zoninval, de luchtvochtigheid, het substraat voor de aanplant te controleren en vooral welke soorten het meest geschikt zijn voor uw project.