Floxxium.nl
Image default
Industrie

Moet een heftruck verplicht een kenteken hebben?

Op 1 januari 2021 is er een wijziging in de wegenverkeerswet toegepast. Vanaf die dag geldt er namelijk voor heftrucks en trekkers een kenteken- en registratieplicht. Dit geldt alleen voor voertuigen die rijden op de openbare weg. Deze nieuwe wet geldt niet voor alle heftrucks. Je moet je er wel aan houden als de truck breder is dan 30 cm of als het gebruikt wordt om een aanhanger te trekken. De registratie dient te gebeuren bij het RDW, een organisatie die zorgt voor de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen in Nederland.

Openbare weg

Wanneer spreekt men nu precies van een openbare weg? Als een terrein ongehinderd toegankelijk is, is er sprake van een openbare weg. Hieronder vallen ook voetgangersgebieden, parkeerplaatsen, fietspaden en rijwielpaden. Wat bijvoorbeeld niet onder een openbare weg valt is een terrein welke afgesloten is met een slagboom of hek en waar een meldplicht is voor als je het terrein wilt betreden.

Bestaande trucks

Als een nieuwe heftruck geleverd wordt na 1 januari 2021 dient het geregistreerd te worden en voorzien van een kenteken. Voor bestaande trucks geldt dezelfde regelgeving, al hoeven deze in het overgangsjaar 2021 niet gekeurd te worden door het RDW. De tenaamstelling en kentekenregistratie is op dat moment voldoende. Ook hoeven ze tot 1 januari 2025 niet te worden voorzien van een kentekenplaat. Trucks die daarentegen harder rijden dan 25 kilometer per uur of waarvoor een ontheffingsplicht geldt moeten wel van een kentekenplaat zijn voorzien. Twee werkende voor- en achterlichten zijn naast de registratie- en kentekenplicht ook verplicht op de openbare weg. Daarnaast zijn buitenspiegels, een werkende claxon, twee richtingaanwijzers en rode reflectoren verplicht.

Heftruck huren

Wil je een heftruck huren in Breda, dan zijn er verschillende bedrijven waar je terecht kan. Tegenwoordig zijn er veel soorten heftrucks te huur. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een elektrische vorkheftruck, een diesel vorkheftruck of een LPG vorkheftruck. Afhankelijk van de werkzaamheden, en of ze binnen of buiten plaatsvinden, is er vast en zeker een type heftruck die het meest geschikt is voor jou of jouw bedrijf. De diesel en LPG vorkheftrucks zijn tevens erg zuinig en maken geen geluid. Heb je toevallig een trilplaat nodig? Dan kan je hier een trilplaat kopen.