Floxxium.nl
Image default
Energie

Hoe wordt je elektricien?

Als je elektricien Lelystad wilt worden, zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen om een erkend elektricien te worden. In dit artikel geven we een overzicht van hoe je elektricien wordt in Nederland. De eerste stap om elektricien te worden, is het volgen van een elektrotechnische opleiding. Hierbij kun je kiezen voor een mbo-opleiding op het niveau van 2 of 3. Deze opleidingen kun je volgen op een ROC of op een technische school. Tijdens de opleiding leer je de basisprincipes van elektrotechniek, zoals elektrische stroomkringen, elektrische installaties en elektrotechnische meetinstrumenten. Ook leer je hoe je elektrische installaties op professionele wijze kunt installeren en onderhouden.

Wat kun je na deze opleiding?

Na het voltooien van de opleiding kun je verdergaan met een vakgerichte opleiding op het niveau van 4. Dit is de opleiding tot elektromonteur of elektrotechnicus. Tijdens deze opleiding leer je alles over het ontwerpen, installeren en onderhouden van elektrische installaties. Ook leer je hoe je elektrotechnische installaties kunt aanleggen in woningen, kantoren en andere gebouwen. Na het voltooien van deze opleiding kun je verdergaan met een praktijkgerichte opleiding, zoals de opleiding tot elektrotechnisch installatiebedrijf of de opleiding tot elektrotechnisch installateur. Tijdens deze opleiding leer je hoe je elektrotechnische installaties op professionele wijze kunt installeren en onderhouden in de praktijk. 

Heb ik nog meer nodig? 

Na het voltooien van de opleiding kun je verdergaan met het behalen van een erkende vakdiploma. Dit is een wettelijk erkend diploma dat aantoont dat je voldoet aan de eisen voor het uitoefenen van het vak van elektricien. Om een vakdiploma te behalen, moet je aan bepaalde eisen voldoen, zoals het volgen van een opleiding, het afleggen van een praktijktoets en het behalen van een examen. Om elektricien te worden, moet je dus een elektrotechnische opleiding volgen, vervolgens een vakgerichte opleiding en daarna een praktijkgerichte opleiding. Daarnaast moet je ook een vakdiploma halen om als elektricien te mogen werken. En dan? Dan kun je aan de slag! Wij wensen je veel succes.