Floxxium.nl
Image default
Energie

Ga volledig van het gas af

De gasprijs stijgt steeds harder en harder. De inkoopprijs die energiemaatschappijen moeten betalen is in de afgelopen tijd zelfs vertienvoudigd. Hoewel een verhoging van de inkoopprijs niet een gelijke verhoging van de verkoopprijs betekent merk je zeker weten wat van de stijgende prijs op je energierekening. En dan komt daarbovenop dat het land waar we ons gas normaal inkochten het geld dat we voor het gas betaalden ook nog eens gebruikt om oorlogen te financieren. Kortom: we moeten van het gas af. Dat betekent dat we veel moeten vervangen door stroom, daarbij is een elektricien Gouda een onmisbare bondgenoot.

Verwarming: de grootste gebruiker

Het meeste gas dat je gebruikt zal naar de verwarming gaan, en dat is dan ook de plek waar je de meeste elektriciteit kan besparen. De simpelste aanpassing die je kan doen is het installeren van een warmtewisselaar. Dit is een apparaat dat de warmte in de buitenlucht naar binnen kan verplaatsen, doordat het slechts warmte verplaatst en geen warmte opwekt is dit een heel efficiënt apparaat. Het is niet in staat om volledig zelfstandig te werken, dus een beetje assistentie van een CV ketel zal nodig blijven. Als je volledig van het gas af wil is een warmtepomp onmisbaar: deze pompt warmte uit het grondwater omhoog. Maar de installatie hiervan is wel vrij duur.

Koken: een kleine verbruiker, maar de moeite toch waard

In een gemiddeld Nederlands huishouden gaat slechts 5% van het gasverbruik naar het koken, maar koken op gas heeft meer nadelen dan alleen het gasverbruik, dus we raden je toch aan afscheid te nemen van je gasfornuis. Gas verbrand namelijk niet perfect schoon, hierdoor blijven er een hoop schadelijke stoffen in de lucht hangen bij het koken. Een elektrisch fornuis heeft dit nadeel niet, deze werken namelijk schoon en leveren binnen alleen warmte op. Het koken zelf zal je gezondheid dus niet meer schaden.