Floxxium.nl
Image default
Financieel

Hoe betrouwbaar is de taxatie van je woning?

Wij wonen in de gemeente Geleen en zochten onlangs naar “taxateur Geleen” in Google. Er kwamen een paar resultaten naar voren. Er viel mij een verschil op. Sommige taxateurs waren zogenaamde NVM-taxateurs en makelaars en andere hadden deze vermelding niet. Ik wilde wel eens weten wat nou precies het verschil was. Omdat ik weet dat er waarschijnlijk meer mensen zijn die met deze vraag lopen, besloot ik er even een blog over te schrijven en die lees je nu.

 

Wat is een taxateur?

Een taxateur is iemand die de waarde van een roerend of onroerend goed bepaald. Er zijn in de taxateurwereld meerdere specialisaties in wat men dan kan taxeren. Als we het hebben over een onroerend goed taxateur bedoelen we daar grond, objecten op die grond en de niet verplaatsbare inhoud van die objecten. Ofwel. De grond waar een huis op wordt gebouwd, het huis zelf en de badkamer, keuken, slaapkamers, toiletten etc.

 

Wat is een NVM-taxateur?

NVM staat, zo kwam ik er later achter voor: “De Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen”. Zo staat het thans op de website van het NVM beschreven. Om als taxateur bij deze kliek te mogen aanschuiven, dient de taxateur te voldoen aan bepaalde kwaliteit eisen, certificeringen en werkwijzen. De taxateur kortom, is gekeurd en kent de richtlijnen die in Nederland doorgaans gehanteerd worden voor het laten taxeren can een woning. Dit geeft NVM taxateurs een hogere geloofwaardigheid en de waardebepaling die de taxateur vast stelt, wordt direct overgenomen en geaccepteerd door kredietverleners en financiers.

Met een taxatierapport kun je dus bij de bank of de hypotheekverstrekker aankomen of kun je aantonen dat je huis een bepaalde waarde heeft wanneer je het huis gaat verkopen. Deze waarde zal hoogstwaarschijnlijk ook realistische en correct zijn.

https://www.wijmakelaars.nl/taxateur-geleen/