Floxxium.nl
Image default
Bedrijven

Welke verschillende incassovorderingen zijn er?

In het betaalverkeer en bij financiële transacties in zijn algemeenheid bestaan er verschillende vormen van incasso’s en incassovorderingen. Welke vormen van incassovorderingen die je kunt uitbesteden via Rechtnet Advocaten, zijn er bijvoorbeeld? In dit artikel kun je lezen welke typen incasso’s er zijn en hoe ze werken.

De automatische & eenmalige incasso

Gelijk een deurwaarder inschakelen, bijvoorbeeld via Rechtnet Advocaten, is gelukkig maar zelden nodig. De meeste mensen betalen namelijk netjes en tijdig hun facturen. Een van de gemakkelijkste manieren om als consument of bedrijfsleider (terugkerende) betalingen te voldoen, is kiezen voor een automatische incasso. Deze manier van facturen betalen is ideaal bij gelijkblijvende terugkerende kosten, zoals verzekeringspremies of abonnementen. Bij automatische incasso’s geef je als klant of afnemer van een dienst toestemming (een machtiging) aan een andere partij om periodiek geld van je rekening af te halen. Zo heb je geen omkijken meer naar doorlopende facturen, zoals de maandelijkse energiekosten of terugkerende verzekeringspremies. Naast automatische incasso’s kun je ook kiezen voor een of meer eenmalige incasso’s. Hierbij geef je een bedrijf toestemming om eenmalig geld van jouw rekening af te halen.

SEPA-incasso’s

Een populaire manier van incasso’s regelen, is de zogenoemde SEPA-incasso. Nagenoeg alle hedendaagse banken kiezen voor deze incassomethode. SEPA staat als afkorting voor Single European Payments Area. Het grote voordeel van deze incassowijze is dat SEPA de mogelijkheid biedt om overal in Europa op dezelfde manier te betalen. Ook biedt SEPA de mogelijkheid om geld te incasseren van buitenlandse rekeningen.

Incassobureaus en/of deurwaarders als optie

Een grote kostenpost voor veel bedrijven, zowel voor grote bedrijven als ZZP’ers, is wanneer klanten hun facturen niet op tijd betalen. Vooral als het gaat om grote factuurbedragen kun je door niet-betalende klanten snel in de financiële problemen raken. Het is daarom verstandig om te zorgen voor korte lijntjes met een ervaren incassobureau, zodat je in die gevallen juridische en praktische hulp krijgt van een specialist, die de openstaande bedragen alsnog betaald weet te krijgen. Incassobureaus geven wanbetalers altijd enkele kansen om openstaande kosten alsnog te voldoen. Mochten aanmaningen echter geen effect hebben, dan kan er besloten worden om uiteindelijk een deurwaarder in te schakelen. Anders dan incassobureaus mogen deurwaarders zwaardere middelen, oftewel dwangmiddelen, inzetten om wanbetalers hun schuld te laten aflossen.