Floxxium.nl
Image default
Bedrijven

Welke bedrijfsvorm moet je kiezen?

Of je nu alleen een bedrijf wilt beginnen of je jouw zaak wilt opbouwen met meerdere compagnons, het is belangrijk om te weten wat voor vorm van onderneming je gaat kiezen. De keuze die je hier kunt maken gaat tussen een vennootschap onder firma (VOF), een besloten vennootschap (BV) of een eenmanszaak. Hieronder vind je gidslijnen die jou erbij helpen de keuze tussen deze drie te maken.

Wat zijn de verschillen?

Er zijn veel verschillen tussen een eenmanszaak, vof of bv. Middels enkele criteria kun je erachter komen welke het beste is voor jou. Een van deze criteria is het aantal personen waarmee je jouw bedrijf begint. Als je alleen begint, kan je het beste kiezen voor een eenmanszaak of een besloten vennootschap. De eerste is een goed begin voor elke ondernemer die geen financiële risico’s wilt lopen, terwijl de laatste het gunstigste is wanneer er wel financiële risico’s in het spel zijn. Dit is omdat een besloten vennootschap jouw persoonlijke financiële aansprakelijkheid beschermt, terwijl je bij een eenmanszaak als privépersoon aansprakelijk kan worden gesteld voor eventuele schulden.

Als je besluit om een bedrijf op te richten met meerdere personen, is het verstandig om te kiezen voor een vof of bv. Bij een vennootschap onder firma betaal je inkomstenbelasting voor ondernemers. In het begin zijn er voordelen als ondernemersaftrek of de kleine ondernemersregeling, die ervoor zorgen dat je minder belasting hoeft te betalen over je winst. Als je echter veel winst maakt, moet je de volle mep aan inkomstenbelasting betalen. Bij een bv, ben je een medewerker van je eigen bedrijf, waardoor je op verschillende manieren de winst naar jezelf kan uitkeren. Hierover wordt ook belasting betaalt, maar dit is een stuk gunstiger dan de inkomstenbelasting.

https://bundel.nl/vof-of-bv/