Floxxium.nl
Image default
Mobiliteit

Wel of geen herenfiets nemen?

Er wordt geadviseerd dat mannen vaker moeten gaan voor een fiets zonder stang. Dit zou veiliger zijn in het verkeer. Dit betekent niet gelijk dat alle herenfietsen onveilig of gevaarlijk zijn. Lees dit artikel verder om de voor en nadelen van een herenfiets te weten. 

TeamAlert en VVN adviseren voornamelijk jonge vaders en oudere heren om een damesfiets te kopen. 

Veilig fietsen begint bij een fiets waar je je fijn op voelt. Het is wel zeer belangrijk dat de fiets goed wordt afgesteld op jouw lichaamsbouw en lengte. Let erop dat je voeten tot de grond kopen en dat je een goede zithouding kan hanteren. 

Waarom heeft een herenfiets een stang?

Mannen rijden steeds vaker op damesfietsen, omafietsen of unisex fietsen. De vraag bij velen is waarschijnlijk waarom herenfietsen een heel ander frame hebben. Het herenframe heeft geen specifieke werking. Vroeger was het zo dat een herenframe veel sterker was en dus zorgde voor een stevigere en veiligere frame. Echter zijn er al damesfietsen op de markt met zeer stevige frames.

Als je ouder wordt is het vaak handiger om een fiets met een lage instap te kopen. Ouderen kunnen vaker last krijgen van gewrichten, om daarmee nog op een fiets te stappen met zo een hoge opstap kan zorgen voor meer last van de gewrichten. 

Waarom kan een herenfiets gevaarlijk zijn?

Een herenfiets kan gevaarlijk zijn door het hoge herenframe. Uit onderzoek blijkt dat bij fietsen met een hoge instap de kans een ongeluk veel groter is. Het is namelijk zo dat wanneer je valt van een fiets met een hoge instap, je hoofd eerder de grond raakt. Dit komt ook door de zithouding op een herenfiets, hier zit je namelijk meer voorovergebogen. Val je van een fiets met een lage instap? Dan val je eerder op je schouder of heup.