Floxxium.nl
Image default
Bedrijven

Wat zijn de verschillen tussen een Amerikaanse highschool en een middelbare school?

Voor degenen die regelmatig Amerikaanse films of series kijken zal de typische sfeer van een Amerikaanse highschool geen onbekend fenomeen zijn. Hoewel een highschool in Amerika een aantal opzichten hetzelfde is als een middelbare school in Nederland, zijn er ook veel verschillen. Welke dat zijn, lees je hier.

Junior high, middle school en senior high

Een Amerikaanse highschool wordt opgedeeld in een junior high (ook wel ‘middle school’ genoemd) en senior high. Junior high en middle school zijn vergelijkbaar met de onderbouw in de middelbare school, senior high is vergelijkbaar met de bovenbouw. De kwaliteit van de school is bovendien sterk afhankelijk van de locatie, omdat de financiering wordt geregeld door het schooldirstrict van dat gebied. Je zou dit kunnen vergelijken met een gemeente in Nederland).

Vmbo, havo, vwo of gymnasium

In Nederland kun je de niveaus van hogescholen opdelen in vmbo, mavo, havo, vwo en gymnasium. Heb je van een highschool een diploma, dan kun je dit vergelijken met een havodiploma in Nederland. Op de site van Information Planet lees je hier meer over.

Private en public highschool

In Amerika is er ook onderscheid tussen publieke en private highschools, net zoals je in Nederland ook naar een priveschool kunt gaan. Op een private highschool ligt de kwaliteit van lesgeven en onderwijs net wat hoger dan bij een public highschool. Dit verschil zit hem in kleinere groepen; er is meer aandacht voor het individu en doordat je in kleine groepen werkt is er veel aandacht voor het ontwikkeltraject van de leerlingen.

Buitenschoolse activiteiten

Je kunt als je studeert aan een Amerikaanse highschool ook veel meedoen aan buitenschoolse activiteiten. Zo kun je meedoen aan duiken, kajakken, bergbeklimmen en raften. Ook evenementen, feesten (promnight) en andere activiteiten worden veel georganiseerd. Voor Amerikaanse highschoolstudenten wordt het aangeraden om deel te nemen, zodat je makkelijk contacten kunt leggen met andere studenten. Vergeleken met Nederland wordt dit wellicht zelfs wat meer benadrukt, omdat je zo echt de highschoolspirit kunt beleven.