Floxxium.nl
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat is Enterprise resource planning?

Enterprise resource planning is een software waarmee bedrijven en organisaties hun dagelijkse bedrijfsactiviteiten beheren. De afkorting van enterprise resource planning is ERP. Voor duizenden (MKB) bedrijven zijn enterprise resource planning systemen niet meer weg te denken. 

Een Enterprise resource planning systeem, oftewel een ERP systeem wordt door bedrijven gebruikt om bedrijfsactiviteiten zoals inkoop, boekhouding, risicobeheer, compliance, supply chain-activiteiten en projectmanagement te beheren.

Een ERP systeem zorgt ervoor dat al deze bedrijfsprocessen soepel verlopen. Het systeem digitaliseert, automatiseert en bundeld bedrijfsprocessen. Dit heeft tot gevolg dat de kosten verlaagd worden en de productiviteit verhoogt wordt. Bij vrijwel ieder bedrijfsspecifiek onderdeel waar processen gestroomlijnd ingezet worden kan ERP software geïmplementeerd worden. 

Het grote voordeel van een Enterprise resource planning systeem is dat alle afdelingen vanuit één systeem en één databron werken. Hierdoor is de informatie van verschillende afdelingen voor iedereen beschikbaar. Dit heeft als grote voordeel dat de informatie van inkoop, productie, verkoop, administratie en logistiek beschikbaar en gekoppeld is. Het systeem is een stuk minder foutgevoelig dan meerdere systemen die niet met elkaar werken. Alle informatie hoeft maar één keer ingevoerd te worden en als er iets veranderd in de informatie, is dat meteen voor iedereen aangepast. De processen van deze afdelingen kunnen hierdoor naadloos met elkaar verbonden worden.  

Een enterprise resource planning pakket is tegenwoordig vaak opgebouwd uit verschillende modules. Er zijn geen standaard pakketten maar je begint met een basis en vanuit daar kun je verschillende modules toevoegen. Deze modules komen overeen met de verschillende afdelingen binnen het bedrijf. Zo is er een module voor HRM, supply chain management, finance en CRM. Waar je vroeger voor alle afdelingen een ander programma had die niet met elkaar samen konden werken, of alleen met een zelfgemaakte koppeling, heb je met een ERP systeem alle programma’s in een systeem die met elkaar samenwerken en communiceren.


https://www.axians.nl/enterprise-resource-planning-2/