Floxxium.nl
Image default
Bedrijven

Wat is beweging en waarom is het goed voor je?

Wat is beweging nu eigenlijk? Beweging omvat elke vorm van lichamelijk actief zijn. Denk aan wandelen, hardlopen, klussen, sporten, boodschappen doen, krachttraining, een sprintje naar de trein…. noem maar op. Waarom zou je meer moeten bewegen vraag je je af? Regelmatig bewegen draagt onder andere bij aan een goede gezondheid, sterke botten en een gezond gewicht.

Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je calorieën verbrandt. Dit is essentieel als je wil afvallen. Duurzame gewichtsvermindering wordt bereikt door een combinatie van een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Ga bijvoorbeeld elke avond na het eten een blokje om. Of waarom boek je in plaats van een strandvakantie geen wandelvakantie? Zo kun je veel zien en tegelijkertijd actief bezig zijn! Doe meer inspiratie op over deze vakanties door te kijken naar wandelen Dolomieten, of misschien is de Alta Via 1 wel de perfecte match voor jou!

Door meer te bewegen verbrand je meer calorieën. Je ontwikkelt meer spiermassa en je conditie verbetert. Je lichaam past zich hieraan aan door in een hogere versnelling te gaan functioneren. Het leert daardoor efficiënter en effectiever om te gaan met het voedsel dat je consumeert. Het versnellen van je stofwisseling is ook een heel goede manier om af te vallen of om je lichaamsgewicht stabiel te houden. 

Lichaamsbeweging verbetert je stemming met sprongen en vermindert stress. Het ontspant je en zorgt ervoor dat je beter slaapt. Als je vaker beweegt, maakt je lichaam ook meer van zijn eigen neurotransmitters aan. Deze neurotransmitters bepalen voor een groot deel hoe je je voelt. Gelukkig kun je deze stoffen zelf beïnvloeden.

Lichaamsbeweging heeft niet alleen een positief effect op je gewicht, maar ook op je hart, je bloedsomloop, je bloeddruk, het immuunsysteem en zelfs op je geheugen. Bovendien vertraagt lichaamsbeweging het verouderingsproces. Je blijft er dus langer jong uitzien.

Niet alleen je spieren, maar ook je hersenen hebben baat bij regelmatige lichaamsbeweging. Intensieve lichaamsbeweging bevordert de bloedcirculatie. Er komt dus ook meer zuurstof in je hersenen. Hoe meer zuurstof in je hersenen, hoe beter je hersenen kunnen functioneren. 

Door meer te bewegen verbrand je direct meer calorieën. Ook na het sporten blijf je nog een aantal uren extra calorieën verbranden. Je lichaam is aan het herstellen en dat kost energie.

Je spiermassa neemt ook toe en spieren hebben meer calorieën nodig om te functioneren. Een kilo lichaamsvet heeft ongeveer 9 kilocalorieën per dag nodig. Maar een kilo spieren heeft tot 90 kilocalorieën nodig om te functioneren.

Het schijnt dat je door te sporten een positiever lichaamsbeeld krijgt en dus meer zelfvertrouwen. Je begint anders naar je lichaam te kijken. In plaats van te zien hoe het eruit ziet, begin je te zien hoe het kan zijn.

Door intensiever te sporten, gaat je lichaam endorfine en dopamine aanmaken. Dit zijn neurotransmitters. Deze stoffen geven je een euforisch en goed gevoel, waardoor je beter om kunt gaan met stress en zorgen. Het is een soort zelfgemaakte, natuurlijke drug.

Intensieve lichaamsbeweging kan depressieve gevoelens verminderen. Je lichaam maakt tijdens het sporten de stof fenylethylamine aan. Als gevolg van lichaamsbeweging stijgen de niveaus van deze stof snel.

De dichtheid van je botten neemt na je dertigste af, waardoor ze steeds brozer worden. Lichaamsbeweging kan helpen dit tegen te gaan. Om sterk te worden en te blijven, is het immers belangrijk om je botten regelmatig te belasten.

Regelmatig bewegen heeft een preventieve werking op de belangrijkste oorzaken van hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en het risico op diabetes 2. Regelmatige lichaamsbeweging heeft ook een positief effect op je cholesterolbalans en vermindert het risico op aderverkalking.

Redenen genoeg om meer te bewegen, toch?