Floxxium.nl
Image default
Dienstverlening

Waarom een broodjesvloer?

Wat is een broodjesvloer?

De broodjesvloer wordt ook wel een ‘combinatievloer’ genoemd en vormt de solide ondergrond voor de begane grond van woningen en ander vastgoed. Ook bij renovaties, verbouwingen en uitbouw is de combinatievloer populair. Ook kan het gebruikt worden bij andere verdiepingen. Het geeft een solide ondergrond en is op een vrij eenvoudige manier te verwerken. Een broodjesvloer is hoe dan ook een dragende vloer, die voor een groot gedeelte bestaat uit beton. Het heeft een speciale manier van vervaardigen.

Wat heb je nodig?

Om een betonvloer te kunnen maken, heb je in de eerste instantie geprefabriceerde balken van gewapend beton nodig. Deze balken hebben een platte ondergrond en een uitstulping naar boven in het midden (in de vorm van een omgekeerde ‘T’). Vervolgens heb je de zogenaamde ‘broodjes’ nodig: elementen van beton. Daarnaast heeft men dan nog een extra wapening nodig. Alle bovengenoemde elementen kunnen uit beton bestaan, maar dat hoeft niet per se. Polystyreen is ook een veelgebruikt middel. Polystyreen is tevens ook een veelgebruikt materiaal bij het isoleren van kruipruimtes.

Werkwijze leggen

Met alle bovengenoemde benodigdheden kan het maken van een broodjesvloer of een combinatievloer beter worden uitgelegd: In de eerste instantie dienen de balken op een regelmatige afstand van elkaar te worden geplaatst. Op de balken worden dan vervolgens de eerdergenoemde ‘broodjes’ geplaatst. Dan is het tijd om daarover de extra wapening neer te leggen. Is dit alles gebeurd, wordt over het geheel beton gestort, waardoor alle elementen aan elkaar worden gekoppeld en een gehele dragende vloer vormen. De balken vormen het fundament van de vloer, maar de broodjes dienen in het beton nogal een zogenaamde tussendruklaag ter bescherming van de balken.

Waarom een broodjesvloer?

Een broodjesvloer in een behoorlijk solide manier van een vloer leggen, maar waarom is deze zo populair in vergelijking tot andere vloeren, zoals bijvoorbeeld de elementenvloer? De broodjesvloer is opgebouwd uit minder grote elementen waardoor dit een aantrekkelijke optie is voor moeilijk bereikbare plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een verbouwing op een plek waar grote materialen niet naartoe te vervoeren zijn, bijvoorbeeld in een tuin waarin een serre gebouwd moet worden.

Linoleumvloer voor afwerking

Linoleum gaat alweer langer dan een eeuw mee als populaire vloerbedekking; een prachtige afwerking voor een eventuele broodjesvloer. Bijkomend voordeel is dat de linoleumvloer voor een belangrijk gedeelte al voldoet aan de maatstaven van duurzaamheid die niet alleen in onze werkruimtes, maar ook in onze woonruimtes van een toenemend belang zijn. Linoleum heeft soms een beetje de reputatie ‘kunstmatig’ te zijn, maar niets is minder waar. Linoleum bestaat namelijk voor meer dan 95% uit natuurlijke grondstoffen. Hars, lijnolie en kalksteen zijn daar enkele voorbeelden van. Na gebruik is deze vloer helemaal biologisch afbreekbaar, maar ‘in gebruik’ gaat het om een duurzame vloer die decennialang mee kan gaan als een belangrijk stijlelement in uw woning. Omdat de linoleumvloer door haar duurzaamheid en goede uitstraling steeds aantrekkelijk wordt voor de consument, bestaan er steeds meer designs waaruit kan worden gekozen. Een tip om je linoleum vloer mooi te houden tijdens een verbouwing is om gebruik te maken van een stucloper.