Floxxium.nl
Image default
Zakelijke dienstverlening

Toepassingen van spuitgieten in diverse industrieën: Automotive, elektronica en medische hulpmiddele

Verschillende sectoren hebben ermee te maken: spuitgieten. Spuitgieten is een productiemethode die vaak gebruikt wordt in industrieën als automotive, elektronica en bij medische hulpmiddelen. Tijdens dit proces gaat het om het smelten van thermoplastische of thermohardende kunststof materialen die vervolgens in een vorm gespoten worden. Hierna koelen ze af en vormen ze zich tot een hard materiaal in de gewenste vorm. De verschillende sectoren maken hier groot gebruik van, om verschillende redenen.  

Verschillende industrieën

De automotive industrie maakt veelzijdig gebruik van spuitgieten. Er worden bijvoorbeeld auto onderdelen gespoten, maar ook verlichting en interieurcomponenten. Hele dashboards, bumpers en deurpanelen kunnen worden ontworpen door middel van spuitgieten. Maar ook behuizingen voor koplampen, achterlichten en richtingaanwijzers zijn gemaakt met behulp van dit proces. In de elektronica industrie zie je dit proces vaak terug als behuizing voor elektronische apparaten, zoals telefoons, laptops en tablets. Het is een lichtgewicht materiaal, wat het ideaal maakt om dit bij dagelijkse elektronica toe te passen. 

Je ziet het ook terug in schakelaars. Deze worden geproduceerd op deze manier omdat het heel precies gedaan moet worden. Ook is dit proces goed te reproduceren, waardoor het de perfecte methode is voor het ontwikkelen van schakelaars. Spuitgieten wordt ook gedaan in de medische hulpmiddelen industrie. Alleen al de medische apparaten en instrumenten beschikken vaak over kunststof behuizingen gemaakt door middel van dit proces. Ook laboratoriumapparatuur zoals buishouders en klemmen worden hiermee ontwikkeld. In de medische wereld wordt ook veel gebruikgemaakt van artikelen die maar één keer gebruikt kunnen worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om wegwerpspuiten, infuussets en bloedbuizen. Ook deze worden ontworpen door middel van spuitgieten. 

Voordelen van spuitgieten

Met dit proces kan je veel complexe ontwerpen creëren. Dit is natuurlijk een groot voordeel, omdat je de vrijheid hebt om structuren te creëren die moeilijk te behalen zijn met andere productiemethoden. De hoge precisie die erbij komt kijken zorgt ervoor dat je zeer nauwkeurige producten kan produceren, in de meeste sectoren is dat van cruciaal belang. Het proces is efficiënt, de productiekosten zijn laag en het is een herhaalbaar proces, wat weer belangrijk is voor situaties waarbij je grote aantallen van het ontwerp nodig hebt, zoals infuussets in ziekenhuizen. Spuitgieten is een nauwkeurig proces, wat inhoudt dat er dus minimaal afval zal ontstaan. Er wordt weinig materiaal verspild, wat de duurzaamheid bevordert. Door het precieze werk zal er een minimale nabewerking nodig zijn. Dit bespaart tijd en kosten. Dit draagt overigens ook bij aan de milieuvriendelijkheid. Het afval verbruik is laag, het materiaalverbruik is efficiënt, beide mooie punten om mee te werken aan milieuvriendelijkheid.