Floxxium.nl
Image default
Gezondheid

Ontwenningsverschijnselen wanneer je stopt met roken

Als je nadenkt over stoppen met roken kom je op internet allerlei informatie tegen die de angst voor het stoppen met roken alleen maar groter maakt. Iedereen die rookt kan een lijstje in zijn hoofd bedenken. Het is echter een feit dat voor de meeste mensen die roken de ontwenningsverschijnselen wel meevallen. Om een goede poging tot stoppen te bereiken is het belangrijk dat als je zegt ik stop met roken, je ook bewust bent van welke impact dit zal hebben op een mogelijke ontwenning. Daarom is het goed om te weten wat je kan verwachten van de ontwenningsverschijnselen.

Wat zijn ontwenningsverschijnselen?

De fabrikanten van sigaretten hebben ervoor gezorgd dat de samenstelling van de sigaret zo is dat je op meerdere manier kan merken dat je de verschillende ingrediënten niet meer binnenkrijgt. Als je stopt met roken, weet je dus van tevoren dat je een tekort krijgt aan de verschillende stoffen. Deze stoffen heb je in principe ook niet nodig in het dagelijks leven dus daar ligt het probleem niet. Het probleem van ontwenningsverschijnselen is dat je lichaam die stoffen wel wil en het niet krijgt. In die behoefte zie je dus verschijnselen ontstaan omdat je die stoffen mist. Veel klachten worden toegeschreven aan ontwenningsverschijnselen terwijl dat ook kan zijn dat je iets mist zonder er lichamelijk moeite mee te hebben. 

Lichamelijke afhankelijkheid

Hoe gek het ook klinkt, de stoffen die in een sigaret zitten en de lichamelijke behoefte eraan is binnen 14 dagen verdwenen. Dat betekent concreet dat je daarna te maken hebt met een behoefte die op een andere manier ontstaat. Deze behoefte is vooral gecreëerd door de fabrikanten omdat zij niets liever willen dat je weer opnieuw begint met roken. Als je kijkt naar de oplossing voor de ontwenningsverschijnselen is het gewoon verstandig om te kijken naar elke afzonderlijke stof die er in een sigaret zit en op die manier de behoefte die er kunnen zijn, oplossen met een alternatief.

Wat is verstandig?

Wat er verstandig is als het gaat om ontwenningsverschijnselen is moeilijk uit te leggen. In principe zal je lichaam moeten wennen aan het feit dat bepaalde stoffen niet meer in het lichaam komen. De wetenschap van het stoppen is dan ook met de huidige kennis van de samenstelling van de sigaret een wetenschap die vooral gericht is op een oplossing voor al die stoffen die er zijn. Dat blijkt in de praktijk een betere methode te zijn dan de methode waarbij je bijvoorbeeld langzaam afbouwt of waarbij je met medicijnen of pleisters de behoefte aan nicotine probeert af te bouwen. Met de kennis van de samenstelling van tabak is het stoppen steeds meer maatwerk waarbij de behoefte aan de verschillende stoffen aan het licht moet komen. Bekijk de ervaringen van anderen met de cursus.

https://www.ikstopermee.nl/