Floxxium.nl
Image default
Bedrijven

Hoe werkt een infrarood kachel?

Een infrarood kachel maakt gebruik van elektromagnetische straling om de objecten in zijn straal gebied te verwarmen. De golflengte van deze straling is langer dan die van zichtbaar licht, en korter dan die van magnetron. Dit maakt het ideaal voor het verwarmen van objecten, omdat het niet de lucht aan het verwarmen is (zoals een radiator dit wel doet), maar de objecten zelf. Dit heeft ontzettend veel voordelen en is nog eens voordeliger en beter voor het milieu ook. Aangezien een infrarood kachel werkt op stroom verbruik je minder energie en stoot je minder CO2 uit. Kortom, een win-win situatie dus! 

 

De sauna 

Een goed voorbeeld van waar al geruime tijd gebruik wordt gemaakt van infrarood, is natuurlijk in de sauna. Infraroodstraling wordt al lang gebruikt voor verwarming. Een van de eerste toepassingen ervan was in de sauna, waar mensen zich verwarmden door naar houtvuur te kijken. Het langere golflengtebereik van infraroodstraling maakt het mogelijk om dieper in het lichaam te dringen, waardoor het een diepere en meer ontspannende warmte geeft dan andere soorten stralingswarmte.  

 

Hoeveel stroom verbruik een infrarood kachel? 

Hoeveel elektriciteit een infrarood kachel gebruikt, hangt af van zijn vermogen en de tijd waarin hij aan staat. Een krachtige kachel die een groot oppervlak verwarmt, kan relatief veel elektriciteit gebruiken. Maar als je hem alleen aanzet wanneer je er gebruik van wilt maken, zal het totale energieverbruik laag blijven. Uiteraard zijn er nog tal van andere zaken die een rol spelen bij het uiteindelijk kunnen bepalen van het verbruik, maar wel kunnen we je verzekeren dat het voordeliger is dan wanneer je je huis verwarmt op gas. Uiteraard is het afhankelijk van hoeveel panelen je gebruikt en hoe lang of je ze aan laat staan, maar in de basis is het voordeliger. 

 

De populariteit groei 

Infrarood kachels worden steeds populairder, omdat ze een aantal voordelen hebben ten opzichte van andere soorten verwarming. Ze zijn efficiënter en gezonder dan radiatoren en ze kunnen een aangenamere warmte geven. Als je overweegt een infrarood kachel aan te schaffen, let dan goed op het vermogen en de golflengte van de straling die het produceert. Op basis hiervan kun je namelijk bepalen wat je exact nodig hebt om een ruimte of een deel ervan goed te kunnen verwarmen. Je hebt er natuurlijk ook niets aan dat je kiest voor een te klein paneel, waardoor je maar een stukje van de ruimte kunt verwarmen.