Floxxium.nl
Image default
Aanbiedingen

Aanhangwagen verzekeren

Is een aanhangwagen wel of niet verzekerd? Het is een ingewikkeld verhaal want op het ene moment is een aanhangwagen wel degelijk verzekerd maar op het andere moment niet meer. Dit heeft te maken met het trekkende voertuig. Is een aanhangwagen namelijk aangekoppeld dan is deze verzekerd met het trekkende voertuig en is dan dus ook hetzelfde verzekerd als het trekkende voertuig. Maar wanneer een aanhangwagen losgekoppeld is dan is deze ook niet meer verzekerd.  Hiervoor kan je een extra verzekering afsluiten.

Is het verzekeren van een aanhangwagen verplicht?

Voor een aanhangwagen geldt geen verzekeringsplicht. Een verzekeringsplicht geldt namelijk voor alle gemotoriseerde voertuigen. Een aanhangwagen heeft geen eigen motor en daarom hoef je voor je aanhangwagen geen aparte verzekering af te sluiten. Dit geldt voor zowel voor aanhangwagens zonder kenteken en voor aanhangers met een eigen kenteken.

Wat zijn de mogelijkheden bij een aanhangwagenverzekering

Zoals je al weet, is het verzekeren van een aanhangwagen niet verplicht. Maar het is wel mogelijk om je aanhangwagen extra te verzekeren. 

Zo kan je een aanhangwagen verzekeren tegen het volgende

  • Diefstal, ook de onderdelen van de aanhanger.

  • Schade aan de aanhanger door inbraak.

  • Schade die is veroorzaakt door de lading, maar niet de lading zelf.

  • Brandschade.

  • Schade bij ontploffing, bliksem en kortsluiting

 

Een aanhangwagen zakelijk verzekeren

Voor een zakelijke aanhangwagenverzekering zijn er andere dingen waarvoor je juist wel of niet je aanhanger tegen kan verzekeren. Zo kan je bijvoorbeeld de aanhangwagen niet verzekeren tijdens het verhuren hiervan. Natuurlijk is tijdens de verhuur de aanhanger wel verzekerd met het trekkende voertuig. 

 

Wat bijvoorbeeld nooit verzekerd kan worden bij aanhangwagens is schade door slijtage of schade aan een lading in een aanhangwagen. Ook wordt schade die veroorzaakt is door weersomstandigheden niet vergoed. 

De meest voorkomende aanhanger verzekering

Een aanhangwagen wordt het meest verzekerd tegen diefstal. Dit komt doordat de afgelopen jaren steeds meer aanhangwagens gestolen worden. Een aanhanger beveiligen tegen diefstal is dus dus ook erg belangrijk. Wanneer je gebruik maakt van goede sloten is een verzekering misschien niet eens meer nodig. Maar het is toch altijd fijn om te weten dat je niet ineens niks meer hebt wanneer je aanhangwagen toch gestolen wordt.

SCM keurmerk

Voor het verzekeren van een aanhangwagen tegen diefstal is het SCM keurmerk erg belangrijk. SCM staat voor Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging. Dit keurmerk is ontwikkeld door een groep van verzekeraars speciaal voor sloten van aanhangers. Wanneer je een aanhangwagen hebt verzekerd of wil gaan verzekeren tegen diefstal dan bestaat er een grote kans dat je een moet beveiligen met een SCM gekeurd slot. 

APK keuring voor een aanhangwagen

Voor aanhangwagens die een bruto laadvermogen hebben van 3500 kg of minder hoeven niet APK gekeurd te worden. Voor aanhangers die wel een laadvermogen boven deze 3500 kg hebben zijn wel APK plichtig. Doe je dit niet, dan mag je met deze aanhanger de openbare weg niet op. 

Moet ik mijn gekochte aanhanger ook laten keuren bij het RDW

Een aanhangwagen die je hebt gekocht binnen de EU hoeft niet gekeurd te worden. Dit is in het verleden al gedaan door de fabrikant. Een aanhangwagen hoeft geen herkeuring te hebben. Ook niet als je deze wil laten verzekeren.

 

https://www.aanhangwagendirect.nl/